BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
HOME--ASIA--IERUSALIM
Ierusalim (ebraică modernă: Ierușalaim ??????? sau Țion ???? (Sion); ebraică clasică:Ierușalaim sau Ierușalem ??????; arabă: al-Quds ????? sau Ur Salim al Quds) este un vechi oraș din regiunea istorică Palestina (pentru evrei și creștini „Țara Sfânt㔠sau „Țara lui Israel”),în Orientul Mijlociu, considerat oraș sfânt în Iudaism, Creștinism și Islam.



Aproximativ prin anul 1010 î.Hr. David, al doilea rege al evreilor, a cucerit Șalem, pe atunci cetate a unei populații canaanene locale, înrudită cu evreii, numită ievusiți, și și-a stabilit aici capitala. Orașul, care a devenit cunoscut ca Ierușalaim sau Ierușalem -Ierusalim, a devenit centrul religios, politic, economic și administrativ al regatului evreiesc antic. Regele Solomon, (Shlomó) fiul lui David, a construit în Ierusalim primul Templu evreiesc și un palat regal.

În anul 586 î.Hr. Nabucodonosor II, rege al Babilonului, a cucerit capitala evreiască, a distrus Templul, palatul regal și zidurile de apărare. Mulți evrei, între care mulți meseriași și cărturari au fost deportați în Babilon.
În anul 519 î.Hr., cu permisiunea regelui persan Cyrus al II-lea cel Mare, care a cucerit Babilonul și întreaga regiune, s-au întors mulți evrei din familiile deportate. Evreii au reconstruit zidurile orașului și au ridicat un al doilea Templu evreiesc. Ierusalimul, având în centrul său Templul, a redevenit centrul religiei și culturii evreiești.



În prezent orașul are o populație de 706.400 de locuitori; aglomerarea urbană totalizează aproximativ 1.088.000 de locuitori. Ierusalimul este un oraș eterogen, în care sunt reprezentate grupuri dintr-o vastă diversitate religioasă, națională și socio-economică. Așa-numita "cetate veche" (sau „orașul vechi”) este împărțită după o tradiție seculară în patru zone: „iudaică”, „creștină”, „armean㔠(armenii fiind, de fapt și ei creștini) și musulmană. Astăzi majoritatea populației în cartierele creștin, armean și musulman din orașul vechi este de fapt arabă musulmană. La fel și populația părții de est a muncipiului. În partea de vest a capitalei și în cartierul evreiesc din Orașul Vechi populația este formată din evrei.